‹ Alla artiklar

Rensa avlopp på rätt sätt – en snabb och enkel guide

rensa avlopp - filmning

Här är våra bästa tips till dig som vill försöka rensa avlopp på egen hand. Bovarna i dramat är oftast smuts, fett, matrester, håravfall eller föremål som helt enkelt inte hör hemma i avloppet. Enklare proppar i hemmets olika avloppspunkter kan du lyckas lösa själv. Det finns olika metoder och de kommer vi att presentera närmare i den här artikeln. En del av dem är bra, andra gör troligen mer skada än nytta.

Om vattnet fortsätter rinna dåligt i handfat, diskho, toalett eller golvbrunn trots dina åtgärder så är det bäst att anlita en utomstående expert. Då får du hjälp med att hitta orsaken till problemet, så du slipper det en gång för alla.

Avloppsfilmning är en effektiv metod för att upptäcka eventuella problem, speciellt i äldre hus där avloppssystemet kan vara föråldrat. Kontakta oss så kommer vi på hembesök och utför kostnadsfri avloppsfilmning.

RISKER MED ATT RENSA AVLOPP SJÄLV

Hett vatten och diskmedel kan räcka för att lösa det fett som så ofta orsakar proppar i avloppet. Vaskrensare är ett effektivt verktyg som många redan har hemma. Med dessa metoder kan du knappast orsaka någon skada i avloppssystemet. Om proppen är besvärlig och du överväger tuffare tag, behöver du också vara medveten om riskerna. Misslyckade reparationsförsök kan orsaka större skador i avloppet.

Propplösare kan till exempel knuffa problemet längre ner i ledningarna. Skruvar du isär vattenlåset och monterar ihop det på fel sätt kan du råka ut för läckage som i värsta fall orsakar en vattenskada. Kontrollera därför gällande hemförsäkring innan du börjar rensa avlopp på egen hand. Ta reda på vad försäkringen täcker, och i vilka situationer.

RENSA AVLOPP: HANDFAT

Vattnet rinner inte ner i handfatet alls, eller så rinner det väldigt långsamt. Ett tydligt tecken på att du behöver rensa avlopp i handfatet.

Rensa avlopp artikel handfat

Gör så här

1. Hett vatten och diskmedel
Häll 1 dl fettlösande diskmedel i avloppet och vänta en halvtimme. Skölj ner rikligt med hett vatten, vänta några minuter och hoppas på det bästa. Spola vatten från kranen och se om det rinner som det ska. Ibland är det faktiskt så här enkelt!

2. Vaskrensare
Om problemet kvarstår kan du pröva att fylla handfatet till hälften och pumpa med en vaskrensare för att skapa tryck som kan lösa en eventuell propp. När du använder vaskrensare i sanitetsporslin gäller det att vara försiktig. Porslin är ömtåligt och häftiga rörelser kan orsaka sprickor.

3. Rengör vattenlåset
Nästa steg är att öppna vattenlåset under handfatet och rengöra behållaren. Skruva bort den nedre delen av vattenlåset. Du kan till exempel använda en gammal tandborste för att få bort hårrester och smuts som samlats där.

Var sedan noga med att montera ihop det rengjorda vattenlåset på rätt sätt, och kontrollera att tätningen inte är skadad. Det är bra att ha en extra packning hemma, problemet är bara att det finns flera olika typer av packning och det kan vara svårt att veta vilken du behöver innan du skruvat isär vattenlåset.

4. Propplösande medel
Om vattnet fortfarande rinner dåligt kan du överväga att använda ett propplösande medel. Väljer du att rensa avlopp i handfat på det här sättet gäller det att vara försiktig, för propplösare innehåller ofta starkt frätande basiska ämnen.

Propplösare kan vara effektiva på kort sikt, men de startar också en kemisk process i avloppsröret som kan orsaka större problem, speciellt i plaströr. Kemiska ämnen som natrium reagerar med fett och bildar en hård hinna på insidan av rören. När dessa beläggningar lossnar kan de orsaka nya proppar längre ner i ledningarna, som är betydligt svårare att lösa.

5. Anlita expert
Om ingenting verkar hjälpa tyder det på att problemet finns längre ner i avloppssystemet. Anlita utomstående hjälp för att undersöka avloppet ordentligt. Kontakta oss så kommer vi på hembesök och utför kostnadsfri avloppsfilmning.

RENSA AVLOPP – BIKARBONAT

Du kanske har läst att man kan rensa avlopp med bikarbonat? Det är ett gammalt husmorstips som går ut på att blanda bikarbonat och ättika för att skapa en kemisk reaktion.

Detta är ingenting som rörmokaren rekommenderar, men vill du prova så kan du göra så här:

1. Blanda bikarbonat och salt. Häll ner i avloppet och vänta i 10–20 sekunder.


2. Häll på ättika eller vinäger. När dessa tre ingredienser blandas bildas koldioxid, som kommer att bubbla och fräta bort smuts i rören.

Rörmokaren ser ingen nytta med att rensa avlopp med bikarbonat, eftersom det knappast kommer att lösa problemet på längre sikt. Ett bättre alternativ är att kontrollera stammarna och hitta den riktiga orsaken till problemet. Det kan en modern rörmokare enkelt göra med hjälp av en avloppsfilmning. Ofta handlar det om att någonting fastnat, och då kan en stamspolning lösa problemet. I vissa fall är stammarna så gamla att de måste bytas ut eller renoveras invändigt med en metod som kallas relining.

RENSA AVLOPP – DUSCH

Hår, hudavlagringar och tvålrester är oftast orsaken till att du behöver rensa avlopp i duschen. Lyckligtvis brukar det vara ett ytligt problem som enkelt kan lösa genom att rensa bort hår och smuts i golvbrunnen.

rensa avlopp dusch

Gör så här för att rensa avlopp i duschen

1. Lyft bort golvsilen exempelvis med hjälp av en skruvmejsel. Rensa bort hår, tvålrester och hudavlagringar som samlats i golvbrunnen.


2. Räcker inte det kan du pröva att använda ett rensband för att rensa avlopp i dusch. För ner rensbandet i avloppet så långt det går, och pumpa försiktigt för att få lös det som blockerar avloppet.


3. Om problemet kvarstår efter en omgång med rensband tyder det på att problemet finns längre ner i ledningen och då behöver du anlita experthjälp för att lösa det.

RENSA AVLOPP – BADKAR

Hårrester ställer ofta till problem i både dusch och badkar. När håret rinner ner i badkarsavloppet kan det fastna i ojämna och vassa skarvar. Med tiden kan det bildas stora hårbollar eller långa svansar av hår inne i avloppsröret, som kan orsaka proppar.

När du ska rensa avlopp i badkar börjar du med att plocka bort hår och smuts ur badkar och golvbrunn. Precis som i duschen kan du också rensa avlopp i badkaret med hjälp av ett rensband. Ett bra tips är att plocka upp hår ur golvsil eller golvbrunn efter varje bad, så att det inte åker vidare ner i avloppet. Du kan också sätta en nylonstrumpa på plaströret som går ner i golvbrunnen eller skaffa en sil till badkarsutloppet, som förhindrar att håret åker ner i avloppet.

RENSA AVLOPP – GOLVBRUNN

Det lönar sig att regelbundet rensa avlopp i golvbrunn, det är ett enkelt trick för att förebygga problem. Kom också ihåg att alltid rensa avloppet efter att du spolat av jordiga stövlar eller tvättat något annat smutsigt.

Om du har tvättmaskin i badrummet är det skäl att vara extra noggrann med att rensa avlopp i golvbrunn. Tygrester och hår som fastnat på kläder kan tillsammans med tvätt- och sköljmedel bilda en kletig sörja i avloppet. En nylonstrumpa över avloppsröret i golvbrunnen kan göra stor nytta.

RENSA AVLOPP – KÖK

Om vattnet inte rinner ner ordentligt i diskhon beror det troligtvis på fettbeläggningar i kökets avloppsrör. De bildas då vi spolar av matrester från tallrikar och sköljer ner matlagningsfett i köksavloppet. Upphettat fett löser sig snabbt i vatten och verkar rinna ner i avloppet utan problem. I avloppet sjunker vattnets temperatur och då stelnar det utspolade fettet, som fastnar på avloppsrörens väggar. Ofta blir problemet ännu värre då nersköljda matrester fastnar i det fettlager som bildats inuti röret.

Den här olyckliga kombinationen orsakar inte bara proppar i köksavloppet, den är ofta också förklaringen bakom illaluktande avlopp. Genom att torka av matrester och fett med papper i stället för att skölja ner det i avloppet, skulle vi slippa rensa avlopp i köket så ofta.

Gör så här för att rensa avlopp i köket

1. Hett vatten och diskmedel
Häll 1 dl fettlösande diskmedel i köksavloppet och vänta en halvtimme.. Skölj ner rikligt med hett vatten, spola gärna i tre minuter om det bara går. Du kan använda en tratt för att öka trycket ner i avloppet. Vänta några minuter och spola vatten från kranen igen för att se om det rinner som det ska.

2. Vaskrensare
Om problemet kvarstår kan du pröva att använda en vaskrensare. Tejpa igen översvämningshålet i diskhon och ta bort matrester och smuts. Tryck fast vaskrensaren över avloppshålet i diskhon, och fyll den till hälften med vatten. Pumpa upp och ner för att försöka få proppen att lossna av sugkraften.

3. Rengör vattenlåset
Nästa steg är att rengöra vattenlåset, som förhindrar att dålig lukt från avloppet sprider sig i inomhusluften. I vattenlåset samlas med tiden avfall som sköljts ner med vattnet i diskhon.

Du kan skruva isär rör och vattenlås under diskhon för att sedan rengöra vattenlåset. Var sedan noga med att montera ihop det rengjorda vattenlåset på rätt sätt, och kontrollera att tätningen inte är skadad. Det är bra att ha en extra packning hemma, problemet är bara att det finns flera olika typer av packning och det kan vara svårt att veta vilken du behöver innan du skruvat isär vattenlåset. På grund av risken för läckage rekommenderar vi inte att du försöker rensa avlopp i kök på egen hand med den här metoden.

4. Propplösande medel
Om vattnet fortfarande rinner dåligt kan du överväga att använda ett propplösande medel för att fräta bort fettbeläggningar. Väljer du att rensa avlopp i kök på det här sättet gäller det att vara försiktig, för propplösare innehåller ofta starkt frätande basiska ämnen. På nätet hittar du tips om hemgjorda blandningar som påstås vara effektiva i avloppet. Ofta handlar det om om att rensa avlopp med bakpulver eller att rensa avlopp med ättika.

Propplösare kan vara effektiva på kort sikt, men de startar också en kemisk process i avloppsröret som kan orsaka större problem, speciellt i plaströr. Kemiska ämnen som natrium reagerar med fett och bildar en hård hinna på insidan av rören. När dessa beläggningar lossnar kan de orsaka nya proppar längre ner i ledningarna, som är betydligt svårare att lösa.

5. Anlita expert
Om ingenting verkar hjälpa tyder det på att problemet finns längre ner i avloppssystemet. Anlita utomstående hjälp för att undersöka avloppet ordentligt. Kontakta oss så kommer vi på hembesök och utför kostnadsfri avloppsfilmning.

SAMMANFATTNING

När du ska rensa avlopp kommer du långt med hett vatten, fettlösande diskmedel och en vaskrensare. Ofta räcker de metoderna för att lösa enklare proppar i hemmets avloppspunkter. Om du har råkat ut för en besvärligare propp kan du använda propplösande medel i avloppet, eller rengöra vattenlåset. De metoderna innebär vissa risker. Propplösande medel skapar ofta större problem längre ner i ledningarna. Ett vattenlås som inte monteras ihop korrekt kan orsaka vattenskada.

Allt fler villaägare har problem med avloppet, och många försöker lösa problemen på egen hand. Det leder i bästa fall till att problemet försvinner för stunden, i värsta fall blir problemet mycket värre. Om proppen finns längre ner i avloppet så kan du inte lösa den på egen hand. Anlita en professionell montör som kan arbeta med en säker metod som inte skadar avloppssystemet i ditt hem.

BOKA KOSTNADSFRI AVLOPPSFILMNING

Misstänker du att problemet ligger längre ner i avloppet? Skulle du vilja kontrollera avloppssystemet i ditt hem? Då rekommenderar vi på Renoa att du bokar en avloppsfilmning. Våra experter kommer då hem till dig på besök för att filma inuti avloppssystemet och reda ut i vilket skick avloppet är. Samtidigt ser vi om det finns problem som borde åtgärdas. Avloppsfilmningen är helt gratis för dig och vi gör den på en timme. Lämna dina kontaktuppgifter, så hör vi av oss!

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

1. Hur kan man rensa avlopp?
Det finns olika metoder för att rensa avlopp. Om vattnet rinner dåligt kan det bero på en propp i avloppspunkten, och sådana kan du ofta lösa på egen hand med hett vatten, diskmedel och eventuellt en vaskrensare. Om problemet finns längre ner i avloppet är det bäst att anlita en utomstående expert, så att du inte skadar avloppssystemet med dina reparationsförsök.

2. Hur kan man rensa avlopp i handfat?
Häll ner fettlösande diskmedel och spola en stund med hett vatten. Om det inte hjälper kan du använda en vaskrensare för att skapa tryck som kan lösa en eventuell propp. Du kan också försöka rengöra vattenlåset under handfatet eller använda propplösande medel, men var medveten om riskerna innan du tar till dessa metoder.

3. Hur ofta ska man rensa avlopp?
Det lönar sig att regelbundet rensa avlopp, det är ett enkelt trick för att förebygga problem. Ett bra tips är att plocka upp hår ur golvsil eller golvbrunn efter varje dusch och bad, så att det inte åker vidare ner i avloppet. Var noga med vad du sköljer ner i avloppet, det gäller både i kök och badrum. Proppar orsakas ofta av smuts, fett, matrester, håravfall eller föremål som helt enkelt inte hör hemma i avloppet.

4. Hur rensar man avlopp i duschen?
Lyft bort golvsilen och rensa bort hår, tvålrester och hudavlagringar som samlats i golvbrunnen. Räcker inte det kan du pröva att använda ett rensband. För ner rensbandet i avloppet så långt det går, och pumpa försiktigt för att få lös det som blockerar avloppet.

5. Hur rensar man avlopp utan kemikalier?
Det finns ett husmorstips för att lösa proppar i avlopp utan starka kemikalier. På nätet kan du hitta olika instruktioner för hur du kan rensa avlopp med bikarbonat, rensa avlopp med bakpulver eller rensa avlopp med ättika. Rörmokaren rekommenderar inte att du skapar en kemisk reaktion i avloppet, eftersom det knappast löser problemet på lång sikt.

6. Vad används för att rensa avlopp?
När det gäller handfat och diskho kommer du långt med fettlösande diskmedel, hett vatten och en vaskrensare. I golvbrunnar kan rensband vara ett effektivt verktyg. Propplösande medel används också, men de kan göra mer skada än nytta i avloppet. Om du råkar ut för en besvärlig propp är det bäst att anlita experthjälp.

boka kostnadsfri avloppsfilmning

Underhåll är hemligheten bakom lång användningstid, och det gäller naturligtvis även avloppssystem. Boka kostnadsfri avloppsfilming som ger dig information om eventuella skador i rören och hjälper dig att bedöma behovet av renovering.