Skip to content
Begär offert

Stopp i avloppet - så fixar du det | Renoa

Lär dig fixa stopp i avlopp. Vi går igenom hur du fixar stopp i toaletten, kök, badrum och även hur du fixar stopp längre ner i avloppet.

Hemmets avloppssystem är en helhet som dels består av avloppsrör och dels av avloppspunkter som tvättställ, vattenlås, golvbrunnar och toaletter.

I ett välfungerande avloppssystem leds smutsvattnet med avfall ur huset på ett diskret sätt, utan obehaglig lukt. Kemikalier för att lösa stopp behövs inte, eftersom det inte blir stopp i ett funktionsdugligt avlopp.

Så här smidigt fungerar avloppssystemet sällan i svenska hem. Faktum är att allt fler villaägare har problem med avloppet, och tyvärr försöker många av dem lösa problemen på egen hand. Det brukar i bästa fall leda till att problemet, exempelvis stopp i toaletten försvinner för stunden och i värsta fall blir problemet mycket värre. Misslyckade reparationsförsök kan dessutom orsaka ytterligare skador i avloppet.

VILKA ÄR DE BÄSTA LÖSNINGARNA FÖR STOPP I AVLOPP?

Hur kan du lösa stopp i avlopp och vad kan du göra för att förebygga problem? Varför häller vissa bikarbonat i avloppet och är det tricket värt att pröva? Läs vidare så får du svar. Vår erfarna montör avslöjar de bästa knepen för att lösa proppar i olika avloppspunkter.

NAVIGATION

STOPP I TOALETTEN

Avloppet i toaletten är ett ställe där det ofta uppstår problem, och det beror främst på att vi spolar ner matrester och drycker. Dessutom spolar vi ner allt möjligt annat också som inte hör hit, exempelvis pappershanddukar, bomullstussar och -pinnar.

Även om avfallet spolas ner i avloppet, så avlägsnas det inte från systemet helt och hållet. Matrester och fett är speciellt besvärligt, eftersom avfallet fastnar längs med rörväggarna och gör rören trängre. Bomullspinnar och andra hygienartiklar kan däremot fastna i rörböjar eller smutsrester och snabbt orsaka stopp i toaletten och fyllas med vatten. Försök undvika att spola ner sådant som inte hör hemma i en toalett. Ställ en sophink precis bredvid toaletten så kanske det lyckas!

STOPP I TOALETTEN, TIPS FÖR ATT LÖSA PROBLEMET:

  • Spola inte ner matrester, drycker eller tvättmedel i toaletten för att undvika stopp i toan.
  • Släng pappershanddukar, bomullspinnar och andra hygienartiklar i sophinken, inte i toaletten.
  • Ta inte mer toalettpapper än du behöver, spolar du ner mycket toalettpapper på en gång kan det orsaka stopp i avloppet.
  • Skaffa en ny toalett ifall din nuvarande toalett är sönder eller inte fungerar som den ska. Har du en modern toalett kan du vara säker på att både vattenmängden och spoleffekten är tillräcklig vilket kan förebygga stopp i toaletten hemma hos dig.

Hur löser man stopp i toaletten?

Om du märker att spolvattnet inte leds vidare i avloppet och vattnet sjunker långsamt i toaletten då du försöker spola avlopp själv, ska du inte spola toaletten igen. Då kan vattnet i värsta fall rinna över kanten och ner på golvet. Använd istället för att spola avlopp själv en vaskrensare för att lösa stopp i toaletten, ett verktyg som utvecklats just för att öppna avlopp om du har stopp i toan.

ANVÄNDNING AV VASKRENSARE FÖR ATT BLI AV MED STOPP I TOAN

Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och pumpa ordentligt flera gånger. Genom att pumpa kraftigt kan du få proppen att röra på sig inne i avloppsröret och därmed kan vattnet igen rinna vidare. Kom ändå ihåg att det här bara är första hjälp, som inte löser problemet med stopp i toaletten på lång sikt.

Du pumpar problemet framåt, men det betyder inte att det försvinner. Om toaletten fortfarande inte spolar ordentligt eller om du märker att vattnet sjunker långsamt i toaletten även efter din pumpinsats, tyder det på ett stopp i toaledningen längre fram.

STOPP I VASKEN OCH DISKHON

Många villaägare har fått uppleva stopp i vasken och diskhon. Det är jobbigt med stopp i köksavlopp och tyvärr även svårt att undvika stopp här, eftersom vi sköljer ner matrester och matlagningsfett i köksavloppet. Upphettat fett löser sig snabbt i vatten och ser ut att rinna ner i avloppet som det ska. I avloppet sjunker vattnets temperatur och då stelnar det utspolade fettet, som lätt fastnar på avloppsrörens väggar. Därför räcker det inte bara med att rengöra diskhon. Det är inte ovanligt att problemet eskalerar då nersköljda matrester sedan fastnar i det fettlager som bildats inuti röret. Det är oftast den här olyckliga kombinationen som orsakar stopp i vasken och stopp i diskhon, och även illaluktande avlopp.

TIPS FÖR ATT FÖREBYGGA STOPP I VASKEN OCH STOPP I DISKHON:

  • Samla överblivet fett från matlagningen i ett kärl, låt svalna tills det stelnat och släng det sedan i hushållsavfallet.
  • Undvik att skölja ner matrester i köksavloppet, släng dem i matavfallet.
  • Rengör vattenlåset under diskhon regelbundet och anlita en professionell montör om vattenlåset behöver förnyas.

Hur löser man stopp i vask och diskho?

Orsaken till ett stopp i köksavloppet hittar du ofta i vattenlåset, som förhindrar att dålig lukt från avloppet sprider sig i inomhusluften. I vattenlåset samlas med tiden avfall som sköljts ner med vattnet i diskhon, och därför blir det stopp i avlopp.

Det är möjligt att skruva isär rör och vattenlås under diskhon för att sedan rengöra vattenlåset, men det är ingenting som rekommenderas att göra själv. Ifall tätningen i vattenlåset är skadad eller delarna inte monteras ihop på rätt sätt kan du råka ut för läckage. Därför rekommenderar vi att du alltid anlitar proffs ifall du behöver fixa ett stopp i diskhon. På det sättet kan du försäkra dig om att vattenlåset är tätt och att det inte finns någon risk för att avloppsvattnet rinner ut i köket då du har stopp i vasken i köket.

STOPP I HANDFATET

Om du har stopp i handfatet i ditt badrum så hittar du oftast problemet i vattenlåset, precis som i köket. Det kan handla om hårstrån som fallit ner i handfatet eller tvättmedelsrester i det vatten som leds till avloppet via tvättmaskinskopplingen. Håravfall och tvättmedelsrester kan samlas i vattenlåset eller i handfatets avlopp och orsaka stopp. Då rinner inte vattnet i handfatet alls ner i avloppet, eller så rinner det väldigt långsamt.

TIPS FÖR ATT FÖREBYGGA STOPP I HANDFATET

  • Rengör vattenlåset under handfatet regelbundet och anlita en professionell montör om vattenlåset behöver förnyas.

Hur löser man stopp i handfatet?

Du kan öppna vattenlåset för att avlägsna smuts, men det ingenting vi rekommenderar att du gör själv. Ifall tätningen i vattenlåset är skadad eller delarna inte monteras ihop på rätt sätt kan du råka ut för läckage. Om du är helt säker på att handfatet i ditt badrum står i ett vattentätt utrymme, kan du försöka öppna och rengöra låset själv för att bli av med stopp i handfatet.

Skruva bort den nedre delen på vattenlåset och avlägsna smuts som samlats där. Efter det kan du ännu rengöra vattenlåset med borste. Skruva fast det rena vattenlåset på anslutningsröret, och kontrollera att tätningen är hel och att du skruvar fast vattenlåset på rätt sätt så att det verkligen blir tätt. Därmed försäkrar du dig om att avloppsvatten inte kan läcka ut.

Om vattnet fortfarande inte rinner ner i avloppet som det ska efter att du rengjort vattenlåset, tyder det på ett stopp i avloppet längre ner.

STOPP I DUSCHEN

Ibland kan det hända att vattnet från duschen inte rinner ordentligt ner i avloppet utan lämnar kvar på golvet. Orsaken till stopp i duschen finns oftast i duschrummets golvbrunn som finns under golvsilen. Där kan du hitta håravfall eller andra fynd som inte vill följa med vattnet ner i avloppsrören. Det är den samlade smutsen i golvbrunnen som förhindrar vattenflödet till avloppet.

TIPS FÖR ATT LÖSA STOPP I DUSCHEN:

I duschrummet kan du enkelt förebygga stopp i avloppet genom att placera ett golvbrunnsfilter under golvsilen. Det tätmaskiga filtret samlar upp eventuellt håravfall och annat avfall som följer med duschvattnet ner i golvbrunnen. Avloppet hålls renare tack vare filtret vilket gör att risken för stopp i duschen minskar betydligt. När golvbrunnsfiltret är fullt är det bara att byta till ett nytt.

Undvik att skölja ner sand och jord i golvbrunnen. De är tunga material som ofta sjunker till avloppsrörets botten och de kan försämra vattenflödet genom ledningen.

Hur löser man stopp i duschen?

Du kan undersöka ett stopp i avloppet genom att lyfta bort golvsilen i duschrummet. Finns där mycket håravfall eller annan smuts, ska du inte spola ner det i avloppet. Ta bort allt som inte hör hemma i golvbrunnen och släng avfallet i soporna för att bli av med stopp i duschen. När du har rengjort golvbrunnen borde vattnet från duschen igen rinna ordentligt ner i avloppet, utan att det lämnar någon pöl på golvet.

Ifall vattnet fortsätter rinna långsamt ner i avloppet trots att du rengjort golvbrunnen tyder det på ett stopp i avloppet längre ner.

BIKARBONAT I AVLOPP – INGET RÖRMOKAREN REKOMMENDERAR

På nätet hittar du en rad olika instruktioner för hur du kan lösa stopp genom att sätta bikarbonat i ditt avlopp. Idén med detta “bikarbonat i avlopp” husmorstips är att skapa en bubblande kemisk reaktion genom att blanda bikarbonat och ättika. Även om ättika och bikarbonat inte är starka kemikalier i sig, är det ändå klokast att använda dem till det de är tänkta för. Spara ingredienserna till matlagningen och häll dem inte i avloppet.

STOPP I AVLOPPET LÄNGRE NER

Vi har förklarat hur du själv kan försöka lösa stopp i avlopp på olika sätt och vad du kan göra för att förhindra att stopp överhuvudtaget uppstår. Orsaken till ett stopp finns inte alltid i avloppspunkterna, det kan också handla om ett stopp längre ner i avloppet. Vattenflödet blir svagare ju längre det rör sig från avloppspunkten och därför är det inte ovanligt att det blir stopp längre ner i avloppet.

Har du råkat ut för stopp längre ner i avloppet så kan du inte lösa det problemet på egen hand. Anlita en professionell montör som kan lösa besvärliga stopp långt ner i avloppet med rätt metod, på ett säkert sätt som inte skadar avloppssystemet i ditt hem.

BOKA KOSTNADSFRI AVLOPPSFILMNING

Ifall du inte lyckas lösa stopp i avlopp med hjälp av våra tips, eller om du av någon annan orsak vill kontrollera avloppssystemet i ditt hem, rekommenderar vi att du bokar en avloppsfilmning. Då kommer våra experter hem till dig på besök för att filma inuti avloppssystemet och reda ut i vilket skick avloppet är.

Samtidigt ser vi om det finns problem som borde åtgärdas. Avloppsfilmningen är helt gratis för dig och vi gör den på en timme. Lämna dina kontaktuppgifter, så hör vi av oss inom kort! Boka kostnadsfri avloppsfilmning här.

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Vad ska man göra vid stopp i avloppet?

Vid stopp i avlopp är det viktigt att börja med att reda ut var problemet ligger. Ofta är det i vattenlåset som problemet ligger. Ibland räcker det med att spola flera gånger, men det kan även vara stopp längre ner i avloppet vilket ofta kan vara mera problematiskt.

Vad löser stopp i avloppet?

Om inte spolvattnet leds vidare så kan en vaskrensare behövas. Vaskrensaren används genom att kraftigt pumpa i avloppet tills vattnet börjar rinna igen. Om du märker att toaletten fortfarande spolar dåligt kan det ofta vara stopp längre ner vilket kräver ytterligare åtgärder.

Vad orsakar stopp i avloppet?

Det finns många olika saker som kan orsaka stopp i ditt avlopp men det vanligaste är bland annat matrester, hår och övriga hygienartiklar. Därför är det viktigt att undvika att spola ner saker i avloppet som inte hör hemma där, för att förebygga framtida problem.

Varför blir det stopp i gamla avlopp?

Eftersom gamla avlopp ofta har varit i aktiv användning över en längre tid är risken för stopp större än i nya, fräscha avlopp. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum kolla upp avloppsrörens skick. Stekfett och matrester är det som oftast leder till stopp i köksavloppet, medan bland annat hår och tvål ofta orsakar stopp i badrummets avlopp.

Vill du veta mer?

Ladda ner renoveringsguide för avloppsrören här!