‹ Alla artiklar

På några dagar fick Johannes nya avloppsrör i sitt 50-tals hus

Johannes Kotschy relining kund hos Renoa

Renovering av avlopp i gamla hus förknippas ofta med att riva upp golv och väggar. Men för att slippa renoveringskaos kan man istället göra något som heter relining.

– Det var en smidig och tidseffektiv lösning, säger Johannes Kotschy, kund hos Renoa.

När renoveringen av den nyinköpta 50-talsvillan i Avesta skulle påbörjas misstänkte Johannes Kotschy att avloppssystemet behövde bytas ut. Han kontaktade då företaget Renoa för en kostnadsfri rörinspektion med avloppsfilmning. Det skulle visa sig att rören precis som Johannes Kotschy misstänkte var i behov av en renovering och att rörens livslängd var passerad. Men i stället för ett traditionellt stambyte erbjöd Renoa renoveringsmetoden relining.

– Stambyte kändes ganska bökigt. Att stänga av avloppet under lång tid, riva upp och ta ut det gamla, in med nya rör och så där. Då kändes det här som en jättesmidig lösning, säger han.

Enkel och långsiktig lösning istället för traditionellt stambyte

Skillnaden mellan ett traditionellt stambyte och stamrenovering med relining är helt enkelt att i stället för att byta ut de nuvarande stammarna renoveras de invändigt. Vid relining skapas en helt ny självbärande rörkonstruktion vilket förlänger rörsystemets livslängd med 50 år. Renoa ger även en 20 år lång systemgaranti för att kunderna ska känna sig trygga.

Varför ska du välja relining framför stambyte? Läs mer här.

Boendevänlig renovering och sundare hem i 50 år framöver

Fördelarna med relining är många. Du behöver exempelvis inte riva upp ytor i hemmet och kan bo kvar i villan under själva renoveringsprocessen. Dessutom är relining en snabb och kostnadseffektiv metod. Från det att renoveringen sätter igång har du ett avlopp som motsvarar ett nytt inom loppet av tre till fem dagar.

– Renoveringen tog inte alls lång tid, bara någon dag. Renoa var även väldigt lösningsorienterade och försökte hitta bästa lösningen för mig, så det kändes jättebra. Sedan var det också väldigt skönt att det var enkelt att få ett fast pris, säger Johannes Kotschy.

Nu när Renoa är färdiga med stamrenoveringen kan Johannes Kotschy fokusera på resten av huset utan att behöva lägga tid och energi på att fundera över det gamla avloppssystemet.

– Det är jätteskönt att det är klart. Så att man inte plötsligt måste bryta upp saker man satt dit för att det har blivit läckage från rören. Det är en jätteskön och trygg känsla att jag har fått det här fixat nu och att det ska hålla åtminstone 50 år till, säger han.

För att slippa ovälkomna överraskningar från trasiga rör rekommenderar Johannes Kotschy andra villaägare att göra som honom. Speciellt de som bor i ett äldre hus.

– Kontakta dem på Renoa, de är inte omöjliga. De kommer ut och kikar hur det ser ut, och det kostar ju ingenting. Är det så att det inte behöver göras något så säger de det. De är väldigt bra och ärliga, säger han.

När är avloppsrenovering aktuellt?

Relining är aktuellt i hus byggda innan 1975 då livslängden för avloppsrören är passerad. Avloppsrörens livslängd uppskattas generellt sett till 30-50 år beroende på materialet.

Det är bra att renovera rören i tid. Vissa små och inte särskilt allvarliga sprickor går att laga med en så kallad strumpa, dock är det inte bra att vänta på läckor innan man planerar att laga ett avlopp.

Är avloppsrören där du bor gamla? Kontakta Renoa för en kostnadsfri rörinspektion